Πονάει ο μαστός μου, να ανησυχώ;

Ο πόνος στον μαστό ή αλλιώς μαστοδυνία είναι η συχνότερη αιτία προσέλευσης των γυναικών για εξέταση όσον αφορά τον μαστό. Κατ΄ αρχήν δεν χρειάζεται πανικός και να μην πηγαίνει αμέσως ο νούς στο κακό. Η μαστοδυνία σε μικρό μόνο ποσοστό οφείλεται σε καρκίνο του μαστού. Ο πόνος μπορεί να αφορά τον ένα μόνο ή και τους δύο τους μαστούς. Οι γυναίκες τον αναφέρουνε σαν τράβηγμα ή τοπικό κάψιμο ή σαν αίσθημα βάρους ή διαπεραστικό πόνο με σφίξιμο στον μαστό με ευαισθησία στο άγγιγμα.

Η μαστοδυνία μπορεί να οφείλεται σε ενδομαστικά αίτια ή να οφείλεται σε εξωμαστικά(εκτός μαστού) αίτια.

1) Στα ενδομαστικά αίτια βρίσκεται η κυκλική μαστοδυνία που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση(περίοδο).Αυτή εμφανίζεται μερικές ημέρες πριν την έμμηνο ρύση και εξαφανίζεται μετά,για να εμφανιστεί πάλι πριν την επόμενη περίοδο.Είναι συνδεδεμένη άμεσα με την αλλαγή του επιπέδου των ορμονών κατά την διάρκεια της περιόδου. Άλλα ενδομαστικά αίτια της μαστοδυνίας είναι διάφορες καλοήθεις καταστάσεις του μαστού όπως οι φλεγμονές,η μαστίτιδα,το απόστημα,η εκτασία των πόρων,τα ινοαδενώματα,η ινοκυστική νόσος.

2) Τα εξωμαστικά αίτια της μαστοδυνίας συχνά δεν έχουν σαφή αιτιολογία και εντοπίζονται έξω από τον μαστό αλλά ο πόνος αντανακλά σ’αυτόν.Σ’αυτά συμπεριλαμβάνεται η αρθροπάθεια του ώμου,το αυχενικό σύνδρομο, οι μεσοπλεύριες νευραλγίες, το τράβηγμα ενός μυ του θωρακικού τοιχώματος δηλαδή μυοσκελετικά αίτια.

Διάγνωση .

Στην μαστοδυνία η λήψη του ιστορικού όσον αφορά τον τύπο, την εντόπιση, την συχνότητα, την διάρκεια και τα χαρακτηριστικά του πόνου είναι βασικό και απαραίτητο στοιχείο στην διάγνωση.Ακολουθεί η εξέταση των μαστών από τον θεράποντα μαστολόγο.Μερικές φορές χρειάζεται να γίνουνε και κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπέρηχος μαστών, μαστογραφία ή ακόμη και μαγνητική μαστών.

Η θεραπεία της μαστοδυνίας εξατομικεύεται για την κάθε ασθενή και είναι ανάλογη με την αιτία που προκαλεί την μαστοδυνία. Μπορεί να προταθεί ορμονοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, διουρητικά.

Παρακολούθηση . Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο θεράπων μαστολόγος για τις αλλαγές των μαστών και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πόνος στο μαστό οφείλεται στις φυσιολογικές αλλαγές του μαστού συμβατές με την ηλικία της ασθενούς. Βασική είναι η σωστή πληροφόρηση της ασθενούς και η αυτοψηλάφηση κάθε μήνα από την ίδια την ασθενή.

Ευθύμιος Σ. Καφάσης

Υπεύθυνος Ιατρείου μαστού του Πολυιατρείου MEDICA

bot01bot02bot03