Οι εχθροί της γονιμότητας

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα σύλληψης μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να αποκτήσετε παιδί. Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που θα ήθελαν ένα δεύτερο παιδί. Ας δούμε λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί!

Η ηλικία της επίδοξης μητέρας

Η φυσική γήρανση είναι ένας μεγάλος εχθρός της γυναικείας γονιμότητας, από τα 35 και άνω. Οι πιθανότητες μιας γυναίκας για να συλλάβει μειώνεται κατά 10% με κάθε χρόνο που περνάει. Η καλύτερη στρατηγική λοιπόν είναι να έχετε αποκτήσει παιδί πριν την ηλικία των 35. Στη θεωρία<< η καλύτερη ηλικία είναι μεταξύ 25 και 30>>.

Οι σημαντικές αλλαγες στο σωματικό βάρος

Τόσο το υπερβολικό όσο και το πολύ χαμηλό βάρος. Οι συχνές διακυμάνσεις και οι εξαντλητικές δίαιτες μπορούν να εμποδίσουν τη σύλληψη επειδή προκαλούνται ορμονικές διαταραχές στο σώμα και μπορεί να επηρεαστεί η δραστηριότητα των ωοθηκών. Η ιδανική δίαιτα , εκτός του ότι είναι καλά ισορροπημένη και διαθέτει ποικιλία, πρέπει επίσης να παρέχει θερμίδες που εγγυούνται τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Οι λοιμώξεις γεννητικών οργάνων

Η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξαπλωθεί στη κοιλότητα του ενδομητρίου και τη σάλπιγγα, με αποτέλεσμα την αποφραξή τους και την αδυναμία τους να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη. Ειδικότερα, πρόκειται για μια επικίνδυνη φλεγμονή με χλαμύδια, ένα βακτήριο που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη.

Κύστες των ωοθηκών

Οι κύστες των ωοθηκών δεν είναι άμεση αιτία υπογονιμότητας, αλλά μάλλον ένα σημείο ότι οι ωοθήκες δεν έχουν καλή λειτουργία και παράγουν ελαττωματικά "αυγά". Συχνά το πρόβλημα οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, η οποία μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας. Υπάρχει ειδική αγωγή που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος την οποία θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να λάβετε.

Η σωματική και ψυχική καταπόνηση

Το ψυχολογικό στρες που συσσωρεύεται από τις υποψήφιες μητέρες, παραδόξως αποτελεί εμπόδιο για τη σύλληψη. Ακόμη και η σωματική καταπόνηση που παράγεται από την εντατική άσκηση, παρατεταμένη και συνεχή, που σας οδηγεί στην απώλεια ενός δυσανάλογου αριθμού θερμίδων σε σύγκριση με εκείνο που λαμβάνεται με το φαγητό , μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

ΟΙ 5 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΜΙΜΟΤΗΤΑ!

-Η απόφαση να αποκτήσετε παιδιά όσο είστε ακόμα νέα.

-Επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού σας βάρους.

-Επισκευθείτε το γυναικολόγο σας σε περίπτωση ενόχλησης όπως κάψιμο ή κνησμό.

-Μη το παρακάνετε με τη σωματική δραστηριότητα.

-Κόψτε το κάπνισμα, διότι το κάπνισμα μπορέι να επισπεύσει την εμμηνόπαυση.

Του Δρ. Αθανάσιου Γκαραβέλα MD, MSc, MMSc, Phd, Γυναικολόγου- Μαιευτήρα Χειρουργού.

bot01bot02bot03