Διατροφή πριν τη σύλληψη

'Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος συνηθίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του μωρού της και της ίδιας. Ωστόσο είναι επίσης σημαντική η κατάσταση θρέψης αλλά και το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη. Γυναίκες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν ακολουθήσει στερητικές δίαιτες, πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας. Αντίστοιχα υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να είναι υπογόνιμες καθώς λόγω του επιπλέον βάρους μεταβάλλεται η αναλογία οιστρογόνων-τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Επιπλέον έχει σημασία η ποιότητα της διατροφής . Για παράδειγμα, θεωρείται ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (πχ φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) βοηθούν στην γονιμότητα περισσότερο από την κατανάλωση απλών (άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κρουασάν κ.α).

Επίσης, συνίσταται η κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που περιέχουν ω3 και ω6, ωφέλιμα λίπη για τον οργανισμό.

Από την άλλη καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, λόγω της πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται στις τηγανητές πατάτες, στα μπισκότα, τα κέικ, τα κρουασάν και γενικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι προσπάθειες των γυναικών να τρώνε καθημερινά τρία φρούτα και δύο μεγάλες σαλάτες επίσης μπορεί να βοηθήσουν, καθώς φρούτα και λαχανικά αποτελούν θαυμάσιες πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολλών άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών _ όπως η βιταμίνη C που υπάρχει σε αφθονία στα εσπεριδοειδή, στα μούρα και στις πιπεριές, η βιταμίνη Ε που υπάρχει στα αβοκάντο και η βήτα-καροτίνη που προσδίδει σε καρότα και μάνγκο το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Ψευδάργυρος και σελήνιο . Τη γονιμότητα (όχι μόνο τη γυναικεία, αλλά και την ανδρική) μπορεί να ευνοήσει μια διατροφή πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και για την ικανότητά τους να εισδύουν στο ωάριο και να ανταλλάσσουν το γενετικό τους υλικό μαζί του. Τα θαλασσινά, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως αποτελούν καλές πηγές ψευδαργύρου, ενώ οι ξηροί καρποί περιέχουν σελήνιο, όπως επίσης και οι γαρίδες, το ψάρι γλώσσα και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Επειδή, τέλος, το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του σύγχρονου τρόπου ζωής, ίσως πρέπει να βάλετε το χαμομήλι στη ζωή σας, καθώς φαίνεται πως όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες μειώνει τα επίπεδα του στρες, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα όταν αντιμετωπίζει κανείς πρόβλημα γονιμότητας

Συμπεράσματα

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο προσεχές διάστημα κάντε μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (φυσικές πηγές βιταμινών),βάλτε στο πρόγραμμα προϊόντα ολικής άλεσης, αυξήστε την κατανάλωση ψαριών. Από την άλλη περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα ζωικά λίπη εν γένει, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά, ελαττώστε τον καφέ και το αλκοόλ και κόψτε το κάπνισμα. Επίσης θα ήταν καλό να λάβετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο σας. Εάν είστε χορτοφάγος είναι πιθανό να χρειαστείτε συμπλήρωμα Β12.

Φυσικά μία καλή διατροφή δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της μία επιτυχή σύλληψη καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Γι΄ αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας.

Κατερίνα A.Χρέμου, Κλινική Διαιτολόγος MS

bot01bot02bot03