Οφθαλμολογία

Λένε ότι τα μάτια αποτελούν τον καθρέπτη της ψυχής. Αυτό είναι η μισή αλήθεια όμως. Η άλλη μισή θέλει στα μάτια μας να αποτυπώνονται σοβαρές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσα και άλλα συστηματικά νοσήματα.

Η οφθαλμολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής, ο οποίος ασχολείται με κάθε τι που αφορά το μάτι, με σκοπό να διατηρήσει την ανατομική και λειτουργική ακεραιότητά του. Από παθολογική άποψη, το οπτικό σύστημα πρέπει να εξετάζεται τόσο στο σύνολό του όσο και σε όλα τα επί μέρους τμήματα του, γιατί αλλοιώσεις αυτών μπορεί να οδηγήσουν άμεσα ή έμμεσα σε βλάβες της λειτουργίας της όρασης.

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών και των ενήλικων άνω των 40 ετών είναι αναγκαίος ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί ή ο ενήλικας δεν παραπονείται για κάτι. Σημαντικά οφθαλμολογικά προβλήματα δεν παρουσιάζουν κάποια συμπτωματολογία που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το παιδί ή τον ενήλικα. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα ένα υποκείμενο νόσημα να περάσει απαρατήρητο. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή πια η αποτελεσματική θεραπεία του. Η καλύτερη αντιμετώπιση πολλών οφθαλμολογικών προβλημάτων είναι η πρόληψη.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της οφθαλμολογίας έχει αναπτυχθεί ραγδαία τόσο στον τομέα της διάγνωσης όσο και στον τομέα της φαρμακευτικής θεραπείας και της επεμβατικής αντιμετώπισης με laser ή χειρουργικά των περισσοτέρων ασθενειών από την πιο απλή μέχρι την πιο πολύπλοκη.

bot01bot02bot03