Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιούνται για το συμφέρον των παιδιών σας, προκειμένου να τα προστατέψετε από θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.


Ο σκοπός του κάθε εμβολίου είναι να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους.

Οι κυριότερες ασθένειες, που προλαμβάνουμε κάνοντας τα εμβόλια είναι:

 • οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις,
 • η διφθερίτιδα,
 • ο κοκκύτης,
 • ο τέτανος,
 • η πολιομυελίτιδα,
 • η ηπατίτιδα Α και Β,
 • η ανεμοβλογιά,
 • η μηνιγγίτιδα,
 • ο αιμόφιλος Β,
 • ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,
 • η γαστρεντερίτιδα από ροτα-ιό και η γρίπη.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετά άλλα λοιμώδη νοσήματα, που πλέον είναι δυνατόν να προλάβουμε μέσω του έγκαιρου και κατάλληλου εμβολίου.

Το παιδί, που δεν έχει εμβολιαστεί με το σωστό σχήμα εμβολίου (αρχικό σχήμα εμβολιασμού και αναμνηστική δόση) είτε δεν έχει λάβει τις δόσεις στο ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα, είναι ευαίσθητο να νοσήσει.

Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί δεν έχει κάνει το εμβόλιο ενάντια στην μηνιγγίτιδα και νοσήσει, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο αναπηρίας ή ακόμα και να πεθάνει.

Επίσης, εάν ξεχαστεί η επαναληπτική δόση ενός εμβολίου, το παιδί δεν προστατεύεται 100% ενάντια στον ιό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να νοσήσει.

Ακούμε πολλές φορές τους γονείς να θέλουνε να αποφύγουνε κάποια εμβόλια για το λογο ότι μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια κάποιο πρόβλημα υγείας .

Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (ΕΟΦ, EMA, FDA)κλπ.

Επιπλέον θα πρέπει να τονίσω ότι οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Φυσικά ίσως πολλοί να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες (π.χ. Γρίπη, Πνευμονιόκοκκος, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά κ.ά.). Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε παιδιά που έχει διαγνωστεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει ο συνηθισμένος εμβολιασμός. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα τα παιδιά, στα οποία χορηγείται κορτιζόνη ή χημειοθεραπεία.

Επίσης καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι κατα την διάρκεια ίωσης ή κρυολογήματος καλό θα ήταν να αποφεύγετε να κάνετε το εμβόλιο στα παιδιά σας. ( Πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο σας).

Ευθυμίου Δώρα - Παιδίατρος

bot01bot02bot03