Μητρικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο τρόπος που η φύση δίνει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται το νεογέννητο, διατροφική και ψυχολογική. Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το νεογέννητο και η σύσταση του γάλακτος αλλάζει τόσο κατά τη διάρκεια του θηλασμού όσο και με την ηλικιακή ανάπτυξη του βρέφους. Η διαδικασία του μητρικού θηλασμού είναι πολύ σημαντική για τη συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους και για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα.

Όλες οι μητέρες θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους για 6 μήνες χωρίς την προσθήκη άλλων τροφών. Μετά το πρώτο εξάμηνο μπορεί να συνεχισθεί ο μητρικός θηλασμός μέχρι το 12° μήνα, αλλά να αρχίσει και η προσθήκη άλλων τροφών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μαστοί της γυναίκας προετοιμάζονται για το μητρικό θηλασμό. Από το δεύτερο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης, οι μαστοί αυξάνονται σε μέγεθος. Οι θηλές, επίσης μεγεθύνονται και προς το τέλος της εγκυμοσύνης, με την πίεση των θηλών βγαίνει ένα υγρό υποκίτρινο, το πύαρ ή πρωτόγαλα.

Μετά τη γέννηση του εμβρύου το πύαρ μετατρέπεται σε γάλα, δηλαδή η υφή και η σύνθεσή του αλλάζει, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες του βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό.

Ο μητρικός θηλασμός έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί με χαμηλή συχνότητα λοιμώξεων γαστρεντερικού και οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη.
 • Τα πρόωρα βρέφη με το μητρικό θηλασμό προστατεύονται από την νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
 • Αργότερα, κατά την παιδική ηλικία, έχει βρεθεί ότι ο μητρικός θηλασμός δρα ανασταλτικά σε ασθματική βρογχίτιδα, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και παιδικό καρκίνο.
 • Ο παρατεταμένος μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί μέσα από πολλές μελέτες και μέτα-αναλύσεις με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ενήλικο ζωή, μικρότερο δείκτη μάζας σώματος – δηλαδή μικρότερα ποσοστά εκδήλωσης παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και υπερχοληστερολαιμίας.
 • Με το μητρικό θηλασμό έχουμε κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους, παίρνοντας τροφή, ζεστασιά και τρυφερότητα. Ο μητρικός θηλασμός είναι πιο ποιοτικός από το θηλασμό της πιπίλας ή του μπουκαλιού.

Επιπλέον :

 • Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση
 να μεταφερθούν μικρόβια στο βρέφος, πράγμα που μπορεί να συμβεί με το μπιμπερό αν αυτό δεν έχει αποστειρωθεί καλά.
 • Με το μητρικό θηλασμό μεταφέρονται τα αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και έτσι το βρέφος προφυλάσσεται από διάφορες παθήσεις, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
 • Στα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζονται πολύ πιο σπάνια γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει, γιατί το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο.
 • Τα βρέφη που θηλάζουν σπάνια παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Ο μητρικός θηλασμός είναι μια πολύ καλή άσκηση για τη στοματική κοιλότητα και έχει ως αποτέλεσμα ένα καλοσχηματισμένο σαγόνι και ίσια δόντια.
 • Ο μητρικός θηλασμός είναι πολύ σημαντικός και για τη μητέρα. Τη βοηθάει να πλησιάσει το βρέφος της και να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του.
 • Τέλος, είναι γνωστό ότι ο μητρικός θηλασμός ελαττώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού της μητέρας.

Η διατροφή της μητέρας θα πρέπει να περιέχει πολλά υγρά (τουλάχιστο 2 λίτρα την ημέρα), να είναι πλούσια σε ασβέστιο (τουλάχιστο 1 γραμμάριο ασβεστίου), να αποφεύγει την καφεΐνη πριν το θηλασμό και να ακολουθεί μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Το ψάρι είναι πολύτιμη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και θα πρέπει να καταναλώνεται δυο φορές την εβδομάδα, αλλά να αποφεύγεται ο τόνος και ο ξιφίας. Αν υπάρχει ιστορικό ατοπικής ασθένειας με τροφική αλλεργία στην οικογένεια, τότε είναι καλά η μητέρα να αποφεύγει την αλλεργιογόνα ουσία και επίσης τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή της με τη βοήθεια κλινικού διαιτολόγου. Πιθανές διατροφικές ελλείψεις της μητέρας δε θα επηρεάσουν την ποιότητα ή ποσότητα γάλακτος που θα παράγει αλλά θα επηρεάσουν τη μακροχρόνια υγεία της μητέρας.

Ευθυμίου Δώρα - Παιδίατρος

bot01bot02bot03