Main Menu mob

Botox

Botox η πιο δημοφιλής μέθοδος αντιγήρανσης.

Το Botox είναι μία ενέσιμη, μη επεμβατική θεραπεία αισθητικής βελτίωσης του προσώπου, που στις μέρες μας αποτελεί την πιο δημοφιλής μέθοδο αντιγήρανσης. Είναι μία εξασθενημένη αλλαντοτοξίνη που παράγεται από το μικροοργανισμό Clostridium Botulinum. Αυτό που λέμε όλοι σήμερα με τον όρο "botox" στην ουσία είναι η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, που κυκλοφορεί στην αγορά με τις εμπορικές ονομασίες Botox, Dysport και Vistabel.

Το Botox κυκλοφορεί στην αγορά απο το 1990 και έχει την έγκριση των αρμόδιων φορέων στα περισσότερα κράτη που χρησιμοποιείται. Εκτός όμως από τη χρήση του για τη βελτίωση των ρυτίδων του προσώπου, η θεραπεία εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην υπεριδρωσία παλαμών-μασχαλών-πελμάτων, στο βλεφαρόσπασμο, στο ραιβόκρανο, καθώς και σε ορισμένους τύπους ημικρανίας.

Τρόπος δράσης

Η βοτουλινική τοξίνη αναστέλλει προσωρινά τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μύες. Πιο συγκεκριμένα ενεργεί στους μιμικούς μύες (δηλ. σε αυτούς που προκαλούν τις εκφράσεις μας) πχ. θυμός, απορία, λύπη ή έκπληξη χαλαρώνοντάς τους. Η δράση του στους μύες του προσώπου είναι τοπική και προσωρινή, ώστε έπειτα από ορθή χρήση του να μειώνει την κινητικότητά τους χωρίς να παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται το botox;

Η Botox-θεραπεία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης που προκαλούνται από τους μιμικούς μύες όταν αυτοί συσπώνται. Τέτοιες είναι οι ρυτίδες :

 • γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας)
 • γύρω από το στόμα
 • μεσόφρυου
 • λαιμού και του μπούστου
 • μετώπου
 • στα πλάγια της μύτης (bunny lines)
 • συγχρόνως επιτυγχάνεται ανύψωση της γωνίας των φρυδιών κατά 2-3mm καθιστώντας το βλέμμα πιο ξεκούραστο και την όψη του προσώπου σαφώς νεότερη

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το botox;

Η Botox θεραπεία αναφέρεται σε γυναίκες και άνδρες άνω των 28-30 ετών και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Σε νεότερη ηλικία εφαρμόζεται προληπτικά σε ρυτίδες που έχουν σχηματιστεί (λόγω αυξημένης εκφραστικότητας), αλλά δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται το baby-Botox δηλ. σε μικρότερη ποσότητα ώστε να προληφθεί η μονιμοποίηση των ρυτίδων.

Σε ηλικίες άνω των 60 ετών έχει μικρότερη δράση λόγω του ότι οι ρυτίδες από "δυναμικές" (προκαλούμενες με τις εκφράσεις), έχουν γίνει "μόνιμες". Στην περίπτωση αυτή γίνεται συνδυασμός Botox και υαλουρονικού οξέος (γέμισμα των ρυτίδων) για βελτίωση του αποτελέσματος.

Τρόπος εφαρμογής

Το Botox εφαρμόζεται σε κατάλληλα σημεία μετά από σχεδιασμό του προσώπου από τον ειδικό Ιατρό, με μικρά τσιμπήματα στην κατάλληλη δοσολογία, χρησιμοποιώντας λεπτή βελόνα.

Πρόκειται για μία ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία που δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά, ενώ ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Μετά από 10-15 ημέρες ο ασθενής επανεξετάζεται προκειμένου να γίνει συμπληρωματική έγχυση σε σημεία όπου η δράση δεν είναι ικανοποιητική.

Για πόσο χρόνο διαρκεί η δράση του - ποσο συχνά μπορώ να κανω botox;

Η δράση του Botox είναι προσωρινή,ποικίλλει και μπορεί να διαρκεί από 4-7 μήνες. Σωστό είναι να μην εφαρμόζεται >3-4 φορές το χρόνο, ενώ το ιδανικό είναι να γίνεται 2-3 φορές το χρόνο, ώστε να μη μειωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Οδηγίες για μετά τη θεραπεία.

Ο ασθενής όταν φύγει από το ιατρείο συστήνεται να μη ξαπλώσει για 4 ώρες, να μην σκύψει ή σηκώσει βάρος κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην τρίψει την περιοχή. Επιπλέον θα πρέπει να αποφύγει την αυξημένη θερμοκρασία στο πρόσωπο (πιστολάκι μαλλιών, καυτό νερό).

Ανεπιθύμητες ενέργειες - παρενέργειες του botox.

Αυτές είναι ήπιες, προσωρινές και περιλαμβάνουν τις εκχυμώσεις στα σημεία της ένεσης (υποχωρούν σε λίγες ημέρες), αίσθημα βάρους (που υποχωρεί γρήγορα) καθώς και πονοκέφαλος από τα τσιμπήματα που επίσης είναι περαστικός.

Όταν η βοτουλινική τοξίνη δεν εφαρμόζεται από ειδικευμένο Ιατρό πιθανόν να συμβούν επιπλοκές όπως ασυμμετρίες του προσώπου, το " παγωμένο " πρόσωπο, η πτώση του βλεφάρου, εξόφθαλμο, αλλεργική αντίδραση, υποθεραπεία.

Aντενδείξεις - πότε δεν πρέπει κάποιος να κάνει botox;

Η θεραπεία του Botox θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που πάσχουν από μυοπάθειες, στις εγκύους και κατά την περίοδο της γαλουχίας.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι το Botox είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία αισθητικής βελτίωσης που δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις και που μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και με άλλες αγωγές (laser, χημικό peeling), αρκεί να εφαρμοστεί από τον εξειδικευμένο Ιατρό.

Στο χώρο του πολυιατρείου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα και κρέμες περιποίησης.

Προσφορες υγειας για ολη την οικογενεια

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες προσφορές μας και τα συνολικά πακέτα τιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου μας.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού

Γιατί να μας επιλέξετε

 • 01Επιστημονική ομάδα με καταρτισμένους ιατρούς
 • 01Eξατομικευμένη κλινική - αντιμετώπιση των ασθενών
 • 01Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
 • 01Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

bot01bot02bot03

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ