Main Menu mob

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ)

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης είναι η εμφάνιση τιμών σακχάρου στο αίμα υψηλότερων του κανονικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται στο 14-18% των εγκύων. Ο ΣΔΚ εμφανίζεται όταν το σάκχαρο (γλυκόζη) που κυκλοφορεί στο αίμα δεν μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά στα κύτταρα του σώματος, όπως είναι τα μυϊκά κύτταρα που χρησιμοποιούν φυσιολογικά τη γλυκόζη σαν καύσιμο. Στις περισσότερες γυναίκες η διαταραχή παύει να υπάρχει μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, αλλά οι γυναίκες με ιστορικό ΣΔΚ, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Η ορμόνη ινσουλίνη χρησιμεύει για τη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα. Ο ΣΔΚ εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ορμόνες που παράγονται σε μια εγκυμοσύνη προκαλούν αντίσταση στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Οι ορμόνες αυτές περιλαμβάνουν την αυξητική ορμόνη και ανθρώπινο πλακουντιακό γαλακτογόνο. Αμφότερες αυτές οι ορμόνες είναι απαραίτητες για μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές έμβρυο, αλλά μπλοκάρουν εν μέρει τη δράση της ινσουλίνης. Στις περισσότερες γυναίκες, το πάγκρεας αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή παράγει αρκετή επιπλέον ινσουλίνη για να ξεπεράσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε γυναίκες με ΣΔΚ, δεν παράγεται αρκετή επιπλέον ινσουλίνη, έτσι η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.
Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές τις ορμόνες παράγονται. Μετά τον τοκετό, οι ορμόνες επιστρέφουν γρήγορα στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα. Τυπικά, η ποσότητα της ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας είναι επαρκής για τις ανάγκες σας και πάλι, και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επιστρέφουν στο φυσιολογικό.

Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτης Κύησης

Ορισμένες έγκυες γυναίκες με ΣΔΚ έχουν τα συμπτώματα του διαβήτη που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Αυτα περιλαμβάνουν:
• Αυξημένη δίψα
• Συχνουρία
• Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη
• Κόπωση
• Ναυτία ή έμετος
• Μυκητιάσεις
• Θολή όραση
Ωστόσο, μερικές γυναίκες με ΣΔΚ δεν έχουν αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο αυτή συνιστάται για όλες σχεδόν τις έγκυες γυναίκες.

Διάγνωση Σακχαρώδη Διαβήτης Κύησης

Ο ΣΔΚ συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων που γίνονται στα πλαίσια της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Για την πρώιμη διάγνωση του ΣΔΚ, χρησιμοποιείται το τεστ ανοχής γλυκόζης, κατά το οποίο η εγκυμονούσα πίνει ένα σακχαρούχο ρόφημα και μετρόνται τα επίπεδα γλυκόζης πριν και μετά από αυτό. Ο ΣΔΚ διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από ό, τι αναμενόταν για την εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα που είναι υπέρβαρη, έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ή έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν διαβήτη πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη, καθώς έχει αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση ΣΔΚ. Οι υπόλοιπες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται 24 έως 28 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους.

Θεραπεία Σακχαρώδη Διαβήτης Κύησης

Πολλές έγκυες γυναίκες με ΣΔΚ είναι σε θέση να διατηρήσουν τη γλυκόζη στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα μόνο με σωστή διατροφή. Αυτό απαιτεί την εκτίμηση από διαιτολόγο και την τακτική μέτρηση της γλυκόζης του αίματος.
Εάν το σάκχαρο αίματος δεν ελέγχεται επαρκώς μόνο με τη διατροφή, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία πολλών γυναικών με τύπου 1 ή ΣΔΚ και είναι ασφαλές για το έμβρυο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρακολουθούνται στενά.

Επιπλοκές – Κίνδυνοι Σακχαρώδη Διαβήτης Κύησης

Ο ΣΔΚ δημιουργεί κινδύνους για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, ο ΣΔΚ δεν προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες. Ωστόσο, σε ΣΔΚ το μωρό μπορεί να έχει επιπλοκές κατά τον τοκετό, διότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κανονικό (μεγάλο μέγεθος του σώματος για ένα μωρό ονομάζεται μακροσωμία). Εάν ο ΣΔΚ είναι αρρύθμιστος, αυξάνεται επίσης η πιθανότητα θανάτου του εμβρύου πριν από τον τοκετό (θνησιγένεια). Ο ίδιος ο τοκετός μπορεί να είναι πιο δύσκολος, και η ανάγκη για καισαρική τομή είναι πιο συχνή. Επιπλοκές μπορούν να συμβούν στο έμβρυο αμέσως μετά τον τοκετό με συχνότερη αυτών την υπογλυκαιμία.

Προσφορες υγειας για ολη την οικογενεια

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες προσφορές μας και τα συνολικά πακέτα τιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου μας.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού

Γιατί να μας επιλέξετε

  • 01Επιστημονική ομάδα με καταρτισμένους ιατρούς
  • 01Eξατομικευμένη κλινική - αντιμετώπιση των ασθενών
  • 01Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
  • 01Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

bot01bot02bot03

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ