Main Menu mob

Μπορεί να «ραγίσει» η καρδιά μας από στενοχώρια ή ευτυχία;

Αν νιώθετε ότι η καρδιά σας, ραγίζει από στενοχώρια ή ξαφνική ευτυχία, η πραγματικότητα μπορεί να μην απέχει πολύ από το αίσθημα που περιγράφετε.

Ιατρικά αντιπροσωπεύει μία κατάσταση που ονομάζεται Σύνδρομο της Ραγισμένης ή Ευτυχισμένης Καρδιάς (μυοκαρδιοπάθεια TAKOTSUBO).

Συμβαίνει σε ένα ποσοστό ~2% των ανθρώπων που πάσχουν από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες μέσης ηλικίας, μετά από περίοδο έντονου και ξαφνικού άγχους ή ευτυχίας (4% των περιστατικών πυροδοτήθηκε από ευχάριστη είδηση, 96% είναι αποτέλεσμα δυσάρεστου συμβάντος).

Τα συμπτώματα μιμούνται αυτά ενός εμφράγματος, δηλαδή έντονος πόνος, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, κρύος ιδρώτας, πόνος στο αριστερό άνω άκρο.

Λόγω του έντονου stress, ο οργανισμός παράγει σε υπερβολικό βαθμό ορμόνες (κατεχολαμίνες), που προκαλούν δυναμικό σπασμό στις αρτηρίες της καρδιάς. Οι αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και στις εξετάσεις αίματος του Συνδρόμου της Ραγισμένης Καρδιάς είναι παρόμοιες με αυτές των ασθενών με ήπια καρδιακή προσβολή, παρόλο που οι καρδιακές αρτηρίες παραμένουν ανοιχτές (στην αληθινή καρδιακή προσβολή οι αρτηρίες του ασθενούς φράζουν).

Χαρακτηριστικό του Συνδρόμου της Ραγισμένης Καρδιάς, είναι το σχήμα που παίρνει η καρδιά στο υπερηχοκαρδιογράφημα: μοιάζει με αυτό της Ιαπωνικής παγίδας χταποδιού (εικόνα 1).

Η προληπτική εξέταση από καρδιολόγο με ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς, σε ανθρώπους με συμπτώματα πόνου στο στήθος, δύσπνοια μετά έντονου συναισθηματικού stress ή επίμονου άγχους, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Είναι σοβαρή πάθηση; Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων με το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς, μετά την κατάλληλη θεραπεία ανακάμπτουν και η καρδιά τους θα δυναμώσει πάλι, ωστόσο σε μία μειοψηφία ασθενών οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες.

Μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς είναι :

1) Συνεχής και έντονος θυμός

2) Διαζύγιο – δικαστήρια

3) Ανακοίνωση θανάτου συγγενικού ή φιλικού προσώπου

4) Αναμονή για χειρουργική επέμβαση

5) Απόλυση από εργασία

6) Σοβαρή κατάθλιψη

7) Απότομη χαρά, γάμος, πάρτυ, κέρδη από λαχείο ή τυχερά παιχνίδια

Συμπεράσματα :

Τα περιστατικά του Συνδρόμου Ραγισμένης Καρδιάς, αν και πρόσφατα περιγράφησαν (μόλις τη δεκαετία του 1990), είμαι σίγουρος ότι θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον. Υπήρχαν και πριν, αφού το stress, η στενοχώρια, η καθημερινή πίεση συνόδευαν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά παρέμειναν αδιάγνωστα.

Η άμεση και γρήγορη εξέταση από τον καρδιολόγο, με ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αναγνωρίσει το Σύνδρομο, εν τούτοις δεν είμαστε σε θέση ακόμα να αποκλείσουμε πιθανό πρόβλημα στις στεφανιαίες αρτηρίες, γι’ αυτό παραπέμπουμε τους ασθενείς σε στεφανιογραφία.

Προσοχή :

Επιβάλλεται η διάγνωση και η θεραπεία, όχι μόνο του Συνδρόμου, αλλά και η καταπολέμηση του υπερβολικού άγχους. Οι ασθενείς αυτοί απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση με αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

01-2019

Προσφορες υγειας για ολη την οικογενεια

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες προσφορές μας και τα συνολικά πακέτα τιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου μας.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού

Γιατί να μας επιλέξετε

  • 01Επιστημονική ομάδα με καταρτισμένους ιατρούς
  • 01Eξατομικευμένη κλινική - αντιμετώπιση των ασθενών
  • 01Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
  • 01Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

bot01bot02bot03

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ