Main Menu mob

Άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι μια από τις συχνότερες νόσους. Παγκοσμίως, πάσχουν περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς από άσθμα, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης άσθματος, ιδίως σε νέα άτομα. Στην Ελλάδα, το άσθμα επηρεάζει έως και το 10% του πληθυσμού, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών που αντιδρούν υπερβολικά σε διάφορα ερεθίσματα, κυρίως του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το άσθμα εμφανίζεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοιας, βήχα ή σφιξίματος στο στήθος ιδιαίτερα τις βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες. Ευτυχώς, το άσθμα μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, διότι οι βλάβες είναι αναστρέψιμες με την κατάλληλη θεραπεία.

Το άσθμα είναι:

1) Ενδογενές ή μη αλλεργικό άσθμα, στο οποίο δεν ανευρίσκεται κάποιος εκλυτικός παράγοντας από το περιβάλλον.

2) Εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα

3) Άσθμα εκλυόμενο κατά την άσκηση

4) Επαγγελματικό άσθμα

Κύριες αιτίες του άσθματος είναι:

α) Αλλεργίες (γύρη των φυτών, οικιακή σκόνη, φάρμακα, τροφές κ.α.)

β) Αναπνευστικές λοιμώξεις, κυρίως από ιούς

γ) Ατμοσφαιρική ρύπανση

δ) Επαγγελματικοί παράγοντες, όπως αλεύρι, ξύλο κ.α.

ε) Έντονες συναισθηματικές μεταβολές

Όπως προαναφέρθηκε, το άσθμα εκδηλώνεται με συριγμό, βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στον θώρακα. Η πιο, όμως, επικίνδυνη εκδήλωσή του άσθματος είναι η βαριά παρόξυνση που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη δύσπνοια, αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωλήνωση του ασθενούς. Σε αυτό το σημείο το άσθμα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Κλινική εικόνα, λεπτομερές ιστορικό και σπιρομέτρηση θέτουν συνήθως τη διάγνωση του άσθματος. Σημαντική είναι η εκπαίδευση του ασθενούς σε ότι αφορά το άσθμα του, διότι αυτό θα τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρονιότητας του άσθματος.

Στόχος της θεραπείας στο άσθμα είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων. Κεντρικό ρόλο στο άσθμα έχουν τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, στα οποία μπορούν να προστεθούν εισπνεόμενοι β2 διεγέρτες, μοντελουκάστη, θεοφυλλίνη ή ακόμη και στεροειδή από το στόμα όπου δεν επιτυγχάνεται έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος. Τα τελευταία χρόνια, έχει εισαχθεί στην κλινική πράξη η θεραπεία με anti-IgE στο δύσκολα ελεγχόμενο αλλεργικό άσθμα. Παράλληλα, ο ασθενής στην καθημερινότητά του οφείλει να αποφεύγει εκείνους τους παράγοντες που αποδεδειγμένα πυροδοτούν το άσθμα του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλήρης ίαση του άσθματος. Η στενή συνεργασία, όμως, ασθενή και πνευμονολόγου σε συνδυασμό με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα μπορούν να οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο του άσθματος.

Προσφορες υγειας για ολη την οικογενεια

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες προσφορές μας και τα συνολικά πακέτα τιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου μας.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού

Γιατί να μας επιλέξετε

  • 01Επιστημονική ομάδα με καταρτισμένους ιατρούς
  • 01Eξατομικευμένη κλινική - αντιμετώπιση των ασθενών
  • 01Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
  • 01Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

bot01bot02bot03

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ