Main Menu mob

Παραλήρημα Ηλικιωμένων Ατόμων (Οργανικό Ψυχοσύνδρομο)

Το παραλήρημα των ηλικιωμένων ατόμων ορίζεται ως μία οξεία συγχυτική κατάσταση (χαρακτηριζόμενη από διαταραχή της συνείδησης, του προσανατολισμού, της μνήμης, της σκέψης, της προσοχής και της συμπεριφοράς), με διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όντας εντονότερο τη νύχτα. Στη χώρα μας χρησιμοποιείται ο όρος οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο.

Πολύ συχνά όμως, το παραλήρημα υποδιαγιγνώσκεται από ιατρούς και νοσοκόμες λόγω της διακύμανσής του κατά τη διάρκεια της ημέρας, της σύγχυσής του με την άνοια και της υποεκτίμησης της κλινικής του σημασίας. Φθάνει σε ποσοστό άνω του 10% σε άτομα άνω των 80 ετών. Οι παραληρηματικοί ασθενείς χρήζουν μακρύτερων νοσηλειών, απαιτούν εντονότερη νοσηλευτική φροντίδα και επιτήρηση.

Πολύ συχνά οι φροντιστές ατόμων με οργανικό ψυχοσύνδρομο καλούν νευρολόγους ή παθολόγους, καθώς η κλινική εικόνα παραπέμπει σε νευρολογικό νόσημα, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή παθολογικά αίτια. Η διάγνωση ωστόσο γίνεται από ψυχίατρο, καθώς πρόκειται κατ' ουσίαν για ψυχιατρικά συμπτώματα οφειλόμενα σε οργανική αιτία. Η ορθή αντιμετώπιση κατ' επέκταση πραγματοποιείται από τον θεράποντα ιατρό για το οργανικό αίτιο και από τον ψυχίατρο για την οξεία κλινική συμπτωματολογία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διέγερση, σύγχυση, ψευδαισθήσεις και διαταραχή του ύπνου.

Συχνότερα νοσήματα που το προκαλούν

 • Λοιμώξεις
 • Αφυδάτωση
 • Αναιμία
 • Κακή θρέψη
 • Εγκεφαλική αιμορραγία
 • Μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα
 • Χειρουργικά αίτια
 • Ορθοπεδικές επεμβάσεις
 • Καρδιακές επεμβάσεις
 • Νοσηλείες

Κλινικά χαρακτηριστικά

Οξεία έναρξη (η εμφάνιση του παραληρήματος γίνεται σε διάστημα ωρών ή ημερών).

Διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαταραχή επιπέδου συνείδησης.

Θόλωση διάνοιας με μειωμένες ικανότητες ετοιμότητας και ελάττωση συγκέντρωσης.

Διάσπαση της προσοχής με αδυναμία συγκέντρωσης, διατήρηση και μετατόπιση της προσοχής.

Αδυναμία παρακολούθησης, συμμετοχής σε συζήτηση.

Διαταραχή του λόγου (ο λόγος είναι φτωχός, αργός με αδυναμία ανεύρεσης λέξεων και με συχνές παραφράσεις).

Ψευδαισθήσεις, κυρίως οπτικές, που εμφανίζονται συνήθως τη νύχτα και ποικίλουν από απλά σχήματα σε σύνθετα σχήματα, έντομα, ζώα, φαντάσματα.

Σπανιότερα ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Διαταραχή του προσανατολισμού και της μνήμης.

Ψυχοκινητικές διαταραχές.

Το διεγερτικό παραλήρημα χαρακτηρίζεται από διέγερση, ταχυκαρδία, ξηροστομία, εφίδρωση, τρόμο.

Διαταραχή του κύκλου του ύπνου (οι ασθενείς ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας από έντονα όνειρα και εφιάλτες).

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας.

Φόβος, ανησυχία, κατάθλιψη.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει, όπως αναφέραμε παραπάνω, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: τη διάγνωση και θεραπεία του υποκειμένου νοσήματος από τον θεράποντα ιατρό, και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του παραληρήματος από τον ψυχίατρο.

Στην αντιμετώπιση ασθενών με παραλήρημα στο σπίτι, το πρώτο μας μέλημα είναι ο αποκλεισμός σοβαρών νοσημάτων που μπορούν να εκδηλωθούν ως παραλήρημα. Το παραλήρημα στους ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί, για παράδειγμα, να αποτελεί το μόνο κλινικό σημείο ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου. Πολύ συχνότερα όμως, το παραλήρημα αποτελεί επιπλοκή φαρμακευτικής αγωγής ή λανθάνουσας λοίμωξης.

Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, η αφυδάτωση, ενδοκρινολογικά, νεφρικά, ηπατικά ή νευρολογικά νοσήματα χρήζουν διερεύνησης.

Χρήσιμο είναι να αποκλείεται και η υπογλυκαιμία.

Η διόρθωση των διαταραχών της όρασης και ακοής με κατάλληλα γυαλιά όρασης και ακουστικά βοηθάει σημαντικά. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να κινητοποιούνται γρήγορα και να επιμελούνται τον εαυτό τους. Η βελτίωση του ύπνου είναι άλλη μια σημαντική παρέμβαση.

Η ελάττωση του θορύβου και των φωνών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον καλύτερο συντονισμό του ωραρίου χορήγησης θεραπείας, βοηθά στην επίτευξη ενός αδιάκοπου ύπνου.

Η φαρμακολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του παραληρήματος χορηγείται όταν κρίνεται αναγκαία σε διεγερτικούς ασθενείς. Από τα νευροληπτικά, φάρμακο εκλογής θεωρείται η αλοπεριδόλη. Χορηγείται από το στόμα, ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια. Η από του στόματος οδός με τη μορφή σταγόνων προτιμάται. Η παρεντερική οδός είναι χρήσιμη σε έντονη διέγερση. Οι συχνότερες παρενέργειες της αλοπεριδόλης περιλαμβάνουν την καταστολή και την εμφάνιση εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων και αντιχολινεργικών σημείων (ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, επίσχεση ούρων, σύγχυση). Τα νεότερα άτυπα νευροληπτικά (ρισπεριδόνη, ολανζαπίνη και κουετιαπίνη) επίσης χορηγούνται στο παραλήρημα. Τα ηρεμιστικά όπως η λοραζεπάμη χορηγούνται συνήθως σε περιπτώσεις παραληρήματος οφειλόμενου σε στερητικό σύνδρομο, σε αλκοολικούς ή σε χρόνιους χρήστες βενζοδιαζεπινών.

Προσφορες υγειας για ολη την οικογενεια

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες προσφορές μας και τα συνολικά πακέτα τιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου μας.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού

Γιατί να μας επιλέξετε

 • 01Επιστημονική ομάδα με καταρτισμένους ιατρούς
 • 01Eξατομικευμένη κλινική - αντιμετώπιση των ασθενών
 • 01Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
 • 01Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

bot01bot02bot03

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ