Main Menu mob

Αγχώδεις Διαταραχές Διαταραχή Πανικού & Κρίσεις Πανικού

Πολλές φορές μας κατακλύζει ένα πολύ έντονο συναίσθημα που το μεταφράζουμε και το αξιολογούμε ως «άγχος». Μας δημιουργεί μια ήπια έως έντονη δυσφορία, χωρίς πάντα να αναγνωρίζουμε το αίτιο, για ποιο λόγο δηλαδή αισθανόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο τη δεδομένη στιγμή, γιατί δεν μας περνάει γρήγορα και γιατί επιμένει τόσο επίμονα χωρίς να απαλύνει ή έστω να γίνεται πιο ξεκάθαρο το αίτιο ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε ή να το προλάβουμε. Το συναίσθημα αυτό, μας αποσυντονίζει από τη καθημερινότητα και δεν μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε, να χαλαρώσουμε και να ευχαριστηθούμε το τι συμβαίνει γύρω μας, καθώς το άγχος υπερισχύει και κατακυριεύει έναντι όλων των συναισθημάτων, πολλές φορές μάλιστα με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Με μια πιο επιστημονική ματιά, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτό το συναίσθημα, με απώτερο σκοπό να λάβουμε τη κατάλληλη βοήθεια, αν συνειδητοποιήσουμε πως επηρεάζει τη ζωή μας με σημαντικά αρνητικό τρόπο. Οι αγχώδεις διαταραχές λοιπόν, όπως ονομάζονται, είναι από τις πλέον συχνές ψυχικές διαταραχές και σε πολλές περιπτώσεις επιφέρουν σημαντική έκπτωση στην ποιότητα ζωής ανθρώπου. Σε ορισμένες καταστάσεις το άγχος, ενδέχεται να έχει τέτοια ένταση και διάρκεια που το καθιστά ασύμβατο και υπερβολικό σε σχέση με το ερέθισμα και τη περίσταση, αποτελώντας παράγοντα έντονης υποκειμενικής δυσφορίας και έκπτωσης της λειτουργικότητας του ατόμου.

Για να τεθεί η διάγνωση μιας αγχώδους διαταραχής ή έστω ή διερεύνηση από τον επαγγελματία ψυχικής υγείας για να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια, πρέπει να αποκλείσουμε πως το άγχος δεν οφείλεται είτε σε σωματική νόσο, είτε σε φάρμακα που λαμβάνει το άτομο για κάποια θεραπεία ή σε κατάχρηση τοξικών ουσιών είτε σε κάποια άλλη ψυχική διαταραχή είτε σε κάποια παροδική αντίδραση προσαρμογής (π.χ αλλαγή τόπου διαμονής, εργασιακού περιβάλλοντος, οικογενειακής κατάστασης με συνεπακόλουθη αύξηση ευθυνών).

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα άγχους ακολουθούν ένα συνεχές και πολλοί άνθρωποι με ήπιο βαθμό άγχους ιδίως με πρόσφατη έναρξη μετά από στρεσογόνα γεγονότα ζωής και μικρή μείωση στη λειτουργικότητα θα βελτιωθούν, συχνά χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, όταν η αγχώδης διαταραχή, υφίσταται χρονίως και συνοδεύεται από σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας, η θεραπεία από τον ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας, αποτελεί ιδανική επιλογή.

Συνεχίζοντας την ανάλυση μας, μια από τις αγχώδεις διαταραχές, που εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό, είναι η διαταραχή πανικού . Η διαταραχή πανικού, αποτελεί μια αγχώδη διαταραχή χαρακτηριζόμενη από αιφνίδιες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, από τις οποίες, μία τουλάχιστον και για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα δημιουργεί στον πάσχοντα επίμονη ανησυχία που αφορά στην πιθανότητα να επακολουθήσουν και άλλες προσβολές πανικού (άγχος προσμονής), ανησυχία και φόβο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις (π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου) και σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά, εξαιτίας των προηγούμενων προσβολών πανικού (π.χ συμπεριφορές αποφυγής).

Ενδεικτικά Συμπτώματα Κρίσης Πανικού :

 • Έντονο αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου.
 • Αγωνία ή τρόμος.
 • Φόβος για την απώλεια ελέγχου ή το θάνατο.
 • Ταχυπαλμία, δυνατοί καρδιακοί παλμοί
 • Εφίδρωση, τρέμουλο.
 • Δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος.
 • Γρήγορες ανάσες (υπεραερισμός), δυσκολία στην αναπνοή.
 • Ρίγη.
 • Εξάψεις.
 • Ναυτία ή στομαχικές διαταραχές
 • Αίσθηση πνιγμού.
 • Κράμπες στην κοιλιακή χώρα.
 • Πόνος στο στήθος ή δυσφορία.
 • Πονοκέφαλος.
 • Ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας.
 • Κόμπος στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης.

Στη διαταραχή πανικού , ο αριθμός προσβολών, μπορεί να κυμαίνεται, από λίγες προσβολές κατά τη διάρκεια ενός έτους μέχρι πολλές προσβολές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Συχνά, η διαταραχή συνοδεύεται και από αγοραφοβία, δηλαδή φοβία να μείνει κάποιος σε χώρους όπου η έξοδος θα ήταν δύσκολη, σε περίπτωση κρίσης πανικού.

Όσον αφορά, την κρίση ή προσβολή πανικού μεμονωμένα, αποτελεί μια αιφνίδια κρίση άγχους, φόβου, δυσφορίας και ενίοτε ψυχικού τρόμου, η οποία κορυφώνεται σε δέκα λεπτά το πολύ. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται μπορεί να διαχωριστούν σε ψυχολογικά (φόβος επικείμενου θανάτου, αίσθημα «τρέλας», αίσθημα αποπροσωποίησης) και σωματικά ( αίσθημα παλμών, εφίδρωση, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα αστάθειας, αιμωδίες κ.λπ.) Η προσβολή πανικού, δε συνιστά από μόνη της ψυχιατρική διαταραχή και δεν συνεπάγεται αυτόματα τη διάγνωση «Διαταραχή Πανικού», που περιγράψαμε παραπάνω.

Όσον αφορά, τη θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού, δύο είναι οι θεραπείες με τη μεγαλύτερη ερευνητική κατοχύρωση. Η φαρμακευτική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή/και υψηλής ισχύος βενζοδιαζεπίνες και οι συμπεριφορικές και γνωσιακές ψυχοθεραπείες.

Προσφορες υγειας για ολη την οικογενεια

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες προσφορές μας και τα συνολικά πακέτα τιμών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου μας.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού

Γιατί να μας επιλέξετε

 • 01Επιστημονική ομάδα με καταρτισμένους ιατρούς
 • 01Eξατομικευμένη κλινική - αντιμετώπιση των ασθενών
 • 01Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές
 • 01Ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

bot01bot02bot03

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ